недеља, 4. мај 2014.

Kako smanjiti rizik od povrede misica?

         Obavezno zagrevanje pre sportske aktivnosti. Ono povećava cirkulaciju u mišiću, podiže temperaturu, metaboličke procese i elastičnost mišića. Ovim se mišić priprema za fizičke napore i značajno se smanjuje rizik od nastanak povrede mišića.

         Trening završiti cool down-om, što pomaže mišićima da se brže oslobode štetnih metaboličkih produkata nastalih tokom fizičke aktivnosti. U ovu fazu treninga treba uključiti obavezno istezanje mišića
Voditi računa o snazi i elastičnosti mišića. Mišić koji je dobro prethodno pripremljen, spreman je da izdrži napore treninga i takmičenja. Slabija snaga mišića dovodi do poremećaja koordinacije, što može dovesti do povrede mišića. Takodje, nedovoljno elastičan mišić je sklon povredama.

          Pravilna ishrana i suplementacija imaju važnu ulogu u prevenciji sportskih povreda. Popunjavanje depoa ugljenih hidrata obezbedjuje energiju za mišićne kontrakcije. Sportski napici obezbedjuju nadoknadu energetskih izvora tokom napornih treninga. Suplementacija aminokiselina i proteina obezbedjuje gradivo za oporak i izgradnju mišića nakon treninga. Glutamin sprečava razgradnju mišića i čuva ga od oštećenja. Suplementacija glukozaminom i kolagenom pomaže u izgradnji kvalitetnog vezivnog tkiva. Neposredno nakon treninga naši mišići su žedni i gladni spremni da upijaju kao sundjeri. Zato je jako važna pravilna nadoknada nakon treninga – tečnosti, UH, aminokiselina i proteina.
Vezbe za zagrevanje i odmor-preuzeto sa "http://www.docstoc.com/docs/87632655/Components-for-a-Safe-Warm-Up-_-Cool-Down"


Нема коментара:

Постави коментар