недеља, 4. мај 2014.

Lecenje kontuzije

Liječenje u ovom slučaju zaista nije potrebno, već će hladni oblozi u kombinaciji sa heparinskom kremom učiniti sve što je potrebno. Umjerene kontuzije zahvaćaju mišić, dio krvnih žila i vezivnog tkiva, te je oštećenje koje je prisutno značajno i to u obimu da bolnost prati pokretanje, naročito kod hodanja nizbrdo. Unutar samog mišića dolazi do izlijevanja krvi, stvaranja otoka, kao i oštećenja dijela mišićnih vlakana. Zaista je potrebno prekinuti fizičku aktivnost i mirovati prvih 24-72 sata uz ledene obloge i elastični povoj. Kasnije je uputno sprovesti ciljanu fizioterapiju sa zadatkom uklanjanja hematoma i ubrzanja oporavka tkiva. U zavisnosti od težine ovog tipa nagnječenja do punog oporavka obično prolazi više tjedana. Teške kontuzije mogu izazvati i puknuće kože, mišićne ovojnice (fascije), kao i djelomičnu, pa čak i potpunu rupturu mišića. Njihovo adekvatno liječenje uobičajeno zahtjeva multidisciplinarni pristup, a do punog oporavka nerijetko prođe i više tjedana, pa čak i mjesec.




Preuzeto sa "FrankNetterimages"


Proces treninga

Mala, pa i najsitnija pauza tokom takmičarskog ili trenažnog procesa, kasnije može da izazove veliki problem.

- Evo vam jedan eksperiment: ako zdravom igraču imobilizujete natkolenicu, butni mišić će za sedam dana atrofirati za dva do tri centimetra. To znači da igrača, posle nekoliko dana pauze, ne smete da vratite u proces treninga na onom mestu gde je stao pre prehlade, već morate polako opet da ga uvodite u ritam.

Saveti strucnjaka

 U ortopedskoj hirurgiji imate tri pravila zbog čega dolazi do takvih povreda: preopterećenost, odnosno zamor, iscrpljenost, zatim nedovoljna pripremljenost, i treće, fizički kontakt, odnosno sudar, jedino koje je nemoguće izbeći - kaže Moma Jakovljević, iza koga je prebogato iskustvo od tri decenije u sportskoj medicini, kao doktora zlatnih selekcija reprezentacije Jugoslavije i Partizana. - Problem današnjeg sporta je uglavnom što su igrači, zbog silnih takmičenja, premoreni.
Danas je, pod pritiskom sponzora, teško izbeći zgusnut kalendar.
- Uzmite tenis za primer. Saberite koliko teniseri puta godišnje izlaze na teren i koliko vremena provode na njemu. Treba naći vremena da se sportisti odmore. U zlatno vreme jugoslovenske košarke znalo se da je juli mesec za odmor, kada igrači mogu potpuno da se opuste. Da li stvarno mislite da su Amerikanci, odnosno NBA, kasnije propisali koliko vremena njihovi igrači mogu leti da provedu u reprezentaciji? Ovo navodim, jer psihološka napetost stvara spazam mišića, koji kasnije može da dovede do ozbiljnih povreda. Ukratko, ima mnogo bitnih detalja na koje mora da se obrati pažnja - nastavlja Jakovljević. - Preventiva je najvažnija.
ŠPANIJA DOBAR PRIMER. ŠPANIJA, kao trenutno najnaprednija košarkaška zemlja u Evropi, nema toliko povreda kolena...
- Pričao sam sa Rankom (Žeravicom) zašto je to tako. Otkrio mi je da španski klubovi sprovode poseban način vežbi za istezanje ligamenata kolena, koji nije mnogo složen. Ukratko, posle sprinta, igrač naglo staje. Nevezano za to, strani klubovi često angažuju i psihologe za razgovor s igračima, jer su svesni, kao što sam rekao, da psihološki spazam povećava rizik za fizičku povredu.
Ujedno podseća i na konkretne oblike preventive.
- Ne može igrač, čim izađe na teren da uzme loptu, već ide postepeno zagrevanje, odnosno istezanje. Takođe, posle napodnog rada, što sport sigurno jeste, neophodan je odmor od 24 časa, kako bi se nivo mlečne kiseline u mišićima vratio u normalu i koji se takođe reguliše pijenjem aspirina ili magnezijuma. Nije za džabe Duda (Ivković) tražio povećanje broja igrača na velikim takmičenjima. Veće zvezde ne troše se samo vizički više, nego i psihički, jer je na njih veći pritisak. E upravo taj pritisak stvara bol u leđima, odnosno spazam mišića i kreira podlogu za povredu. Ne smemo da zaboravimo ni na hemijske analize, koje smo, kada je bilo „samo“ 40 utakmica godišnje, sprovodili na šest meseci, kako bismo imali kompletnu sliku organizma. Sada, kada je preko 60, 70, 80 mečeva po sezoni, sigurno da je neophodno češće praviti te „preseke“.
Ishrana je takođe bitan segment.
- Kako da ne? Kao doktor reprezentacije i Partizana često sam sastavljao poseban jelovnik, koliko su nam uslovi dozvoljavali, za svakog igrača. Nijedan organizam nije isti. Mora da se vodi računa i o emotivnom, socijalnom životu igrača. Kada je svojevremeno Dule (Vujošević) proveravao da li su igrači na spavanju pre ponoći, mnogi su bili skeptični prema tome. Ali vreme je pokazalo da je on bio u pravu. Morali smo ponekad i munjevito da reagujemo savetima i u privatnom životu. Organizmu je neophodan odmor i to ne samo u fizičkom pogledu, već i psihičkom, emotivnom. Jedino tako može da pruži maksimum, ali i da se rizik od povrede svede na minimum.
Ako se pogleda istorija, čini se da je prag bola kod naših igrača ranije bio veći.
- Igrači su pre bili, pre svega psihički, spremni za veće napore. Kada iz svega ovoga izvučete jedinstvenu sliku, jasno je da bi veći broj igrača na klupi i jedan mesec pauze značajno smanjili rizik od povreda - završava Jakovljević.

Kako smanjiti rizik od povrede misica?

         Obavezno zagrevanje pre sportske aktivnosti. Ono povećava cirkulaciju u mišiću, podiže temperaturu, metaboličke procese i elastičnost mišića. Ovim se mišić priprema za fizičke napore i značajno se smanjuje rizik od nastanak povrede mišića.

         Trening završiti cool down-om, što pomaže mišićima da se brže oslobode štetnih metaboličkih produkata nastalih tokom fizičke aktivnosti. U ovu fazu treninga treba uključiti obavezno istezanje mišića
Voditi računa o snazi i elastičnosti mišića. Mišić koji je dobro prethodno pripremljen, spreman je da izdrži napore treninga i takmičenja. Slabija snaga mišića dovodi do poremećaja koordinacije, što može dovesti do povrede mišića. Takodje, nedovoljno elastičan mišić je sklon povredama.

          Pravilna ishrana i suplementacija imaju važnu ulogu u prevenciji sportskih povreda. Popunjavanje depoa ugljenih hidrata obezbedjuje energiju za mišićne kontrakcije. Sportski napici obezbedjuju nadoknadu energetskih izvora tokom napornih treninga. Suplementacija aminokiselina i proteina obezbedjuje gradivo za oporak i izgradnju mišića nakon treninga. Glutamin sprečava razgradnju mišića i čuva ga od oštećenja. Suplementacija glukozaminom i kolagenom pomaže u izgradnji kvalitetnog vezivnog tkiva. Neposredno nakon treninga naši mišići su žedni i gladni spremni da upijaju kao sundjeri. Zato je jako važna pravilna nadoknada nakon treninga – tečnosti, UH, aminokiselina i proteina.
Vezbe za zagrevanje i odmor-preuzeto sa "http://www.docstoc.com/docs/87632655/Components-for-a-Safe-Warm-Up-_-Cool-Down"


Na koji nacin misic zarasta nakon povrede?

Proces regeneracije povrede mišića započinje lokalnim upalnim odgovorom na mestu povrede, koji traje tri do pet dana. Ovo je ključni period za imobilizaciju i mirovanje. U tom periodu lokalna upalna reakcija dovodi do uklanjanja oštećenog tkiva i započinju procesi regeneracije mesta povrede. Proces regenaracije prolazi kroz tri faze:

Regeneracija mišićnih vlakana
Nova mišićna vlakna se formiraju od satelitskih ćelija unutar mišića.

Formiranje ožiljka
Neposredno nakon povrede nastaje krvarenje u prostoru izmedju pokidanih krajeva mišića, što predstavlja osnovu za proces zarastanja pokidanih krajeva. U ovom matrixu nastaje aktivnost različitih ćelija i aktiviranje hemijskih posledica, koji čine proces zarastanja i formiranja ožiljka.

Sazrevanje ožiljnog tkiva
formiranom ožiljku dolazi do stvaranja kolagenih vlakana koji daju  ožiljku čvrstinu i povećavaju otpornost na istezanje.
Zarastanje misica-Preuzeto" http://www.ptei.org/assets/koepsel-2.jpg"






Kontuzije sa i bez hematoma

Pri udarcu dovoljne jačine bio blag ili jak, dolazi do oštećenja mišićnih vlakna, sa stvaranjem izliva krvi (hematom). Podlivi su obično vidljivi, a povrede zahvataju površne delove mišića.
Simtomatologija se karakteriše bolom i otokom na mestu udarca, bez promene u snazi mišića.
Lečenje: u prvoj fazi, koja traje 48-72 sata primenjuje se krioterapija (terapija hladjenjem) i kompresija u cilju borbe proiv nastanka hematoma u mišiću. Treba primenjivati hladne obloge (pakovanja) ili led na dva sata po 10 minuta u toku prvih 48 sati. Na mesto povrede postaviti elastični zavoj. Krioterapija, takodje ima i anestetičko dejstvo (umanjuje bol). Ultrazvukom se prati pojava hematoma u mišiću i njegovo smanjivanje. Ukoliko dodje do nastanka hematoma, treba primeniti procedure fizikalne terapije za što brže uklanjanje podliva iz mišića. Ukoliko nema znakova pucanja mišića i sportista je bez tegoba, moguć je povratak u trening.




Znaci povrede misica

Sportista se žali na:

-iznenadni oštar bol kao „ubod nožem"
-utisak istegnutosti mišića
-osećaj kidanje mišića
-slabost povređenog mišića
-bol pri pasivnom pokretu 

Znaci povrede mišića su:

-stalna bol na mestu povrede,
-pojava otoka na mestu povrede,
-pojava udubljenja na mestu povrede
-kontrakcija mišića otežana ili neizvodljiva
-ekstenzija bolna i ograničena u predelu povređenog segmenta
-pojava hematoma je siguran dijagnostički znak da se radi o kidanju mišića 

Najčešće povređeni mišići su: mišići natkolenice (kvadriceps, rektus femoris, bicep femoris, aduktori), m. gastrocnemius, m. biceps brachi i m. pectoralis.

Klasifikacija povrede mišića

Postoji nekoliko različitih povreda mišića koje su posledica dejstva mehaničke sile na tkivo mišića i praćene su bolom nakon povrede:
Kontuzije mišića
Distenzio  (istegnuće) mišića,
Delimični  rascep mišića Potpuni  rascep - prekid mišića
KOntuzija kvadricepsa- preuzeto sa "http://www.hughston.com/Userfiles/hha/b.quads.gif"

Tipovi ostecenja misica- preuzeto sa "http://tulesion.com/Ficheros/901.jpg"

Uzroci nastanka povrede misica

Povrede mišića posledica su delovanja mehaničke sile na mišić direktno ili indirektno. Mehanička sila dovodi do prekida kontinuiteta mišićnih vlakana ili omotača, dolazi do krvarenja, stvara se hematom u mišiću. Bilo da se radi o direknim ili indireknim akutnim lezijama mišića osnovno je sprečiti pojavu hematoma, kao i nastanak kalcifikata u nastalom hematomu. Povreda mišića i nastanak hematoma smanjuju sposobnost kontrakcije i snagu mišića.

Direktne  povrede mišića nastaju usled direknog udarca u mišić. Indirektne povrede su posledica velikih fizičkih napora iznad praga elastičnosti mišića: istezanja kontrahovanog mišića, udarca u kontrahovan mišić, iznenadne ili snažne kontrakcije. Mišićne ozljede dijelimo u dvije kategorine- kontuzije (nagnječenja) i rupture (puknuća). Tako je i sa kvadricepsom. No, pojedine neliječene ili loše liječene ozljede ovog mišića mogu uzrokovati i druga oštećenja, posebice u koljenu, a sve s obzirom na njegovu funkciju u ovom zglobu. Kontuzije nisu rijetkost u predjelu prednjeg dijela butine. Specijalno se to odnosi na kontaktne sportove poput nogometa, rukometa, a naročito borilačkih vještina. Po težini dijelimo ih na lake, umjerene i teške. Kod ovih prvih radi se tek o manjem udarcu koji ne prodire puno dublje od površine kože i potkožnog tkiva. Manja ili veća modrica koje slijede ne uzrokuju bolove kod pokretanja, već samo kod dodira.

Povrede mišića nastaju kao rezultat:
a) direktnog udarca u mišić,
b) eksplozivnih pokreta (iznenadni brzi ili protiv velikog otpora),
c) neadekvatne fizičke pripremljenosti,
d) slabe zagrejanosti mišića,
e) umora i pretreniranosti,
f) loše podloge ili sportske opreme.
Istezanje misica- preuzeto sa "http://www.rheumatologynetwork.com/sites/default/files/rm/1892020.png"
Povrede mišića nastaju iznenada i sportista tačno lokalizuje mesto povrede. Glavni simptom povrede mišića je bol, koji se opisuje kao ubod noža. Sportista navodi slabost povredjenog dela, pokretljivost je minimalna, a u nekim slučajevima i nemoguća. Kontrakcija mišića praćena je bolom, a pokušaj izvodjenja pokreta povredjenim delom izaziva bol.


Sta je to misic?

Mišić ima svojstvo kontrakcije, odnosno promene dužine što predstavlja osnovu ljudskog kretanja i sportske aktivnosti. Mišići su svojim krajevima pripojeni za kosti, koje pokreću prilikom svojeg skraćenja. U našem telu ima preko 500 različitih mišića, a oko 50% telesne mase čine mišići, dok je kod vrhunskih sportista ovaj procenat i veći. Karakteristika mišića je da se pod uticajem nadražaja kontrahuje, odnosno skraćuje. Razlikujemo tri vrste mišićnog tkiva: poprečno prugasto, glatko i srčano mišićno tkivo. Za pokrete našeg tela odgovorni su poprečnoprugasti mišići. Mišići su sastavljeni od mišićnih snopova, koji su povezani vezivnim tkivom, a osnovna gradivna jedinica mišića je mišićno vlakno (mišićna ćelija).

kontrakcija kvadricepsa.jpg
Kontrakcija kvadricepsa- preuzeto sa ttp://www.aclsolutions.com/images/Seif_quadricep%20muscles.jpg4
misicna tkiva.jpg
Misicna tkiva- preuzeto sa "http://thumbs.dreamstime.com/z/tipos-de-tecido-do-msculo-29004565.jpg"
misicno vlakno.gif
Misic- preuzeto sa "http://www.medicalook.com/systems_images/Skeletal_Muscle_Fibers.gif"